Lettere adgang til fælles sundhedsforskning i København
At finde den næste kur mod kræft, diabetes eller fedme handler ikke bare om at opfinde et nyt lægemiddel. For at udvikle virkelig revolutionerende behandlinger, skal man optrævle de indre funktioner af biologiske strukturer. Virksomheder i biotek og lægemidler arbejder gerne tæt sammen med universitetets forskere for at regne ud, hvordan biologien virker på det molekylære niveau, men at finde den rette forskningspartner har været vanskeligt. Indtil nu.
En dør, alle indgange
Nu skaber Københavns Universitet en såkaldt ”Strukturel biologi klynge”. Den vil udgøre en samlet indgang for virksomheder, der leder efter state-of-the-art udstyr og eksperter på biomolekyler fra i alt 16 af universitets forskningsafdelinger. Afdelingerne dækker alt fra plante- og fødevare-videnskab over biologi og biokemi til medicin og farmakologi. De fleste af partnerne i den nye klynge, ISBUC, hører til i Copenhagen Science City. Formålet med klyngen er at blive et klart indgangssted for eksterne samarbejdspartnere.
“Gennem den nye klynge etablerer vi præcis den state-of-the-art infrastruktur, der kræves for at gøre brug af ekspertise og avanceret udstyr på Københavns Universitet. Vi håber også at hjælpe industrien med at drage fordel af de store anlæg bygget i regionen, ESS, MAX-IV og XFEL, til at studere celler og deres biomolekyler ved hjælp af en kombineret tilgang “, siger professor ved Novo Nordisk Fondens Center for Protein Research, Guillermo Montoya , der er en af de forskere, der tog initiativ til at etablere klyngen.
På tværs af fag for dybere indsigter
De forskellige videnskabelige områder oparbejder typisk en dyb indsigt i specifikke teknologier, men i dag er der et behov for tværfagligt samarbejde. Ved at integrere al nuværende viden og forskellige eksperimentelle og beregningsmæssige teknikker, bliver forskerne i stand til at få et bedre, samlet overblik over et givet system. For eksempel til at forstå, hvordan cellerne udvikler sig, arbejder eller fejler.
Samarbejde indadtil og ud
Den nye klynge, ISBUC (Integrative Structural Biology at the University of Copenhagen), er blevet etableret for at styrke betingelserne for samarbejde og udveksling af viden, teknologi og udstyr på tværs 16 afdelinger på universitetet, men disse avancerede teknologier og faciliteter er også efterspurgt uden for universitet – for eksempel blandt farmaceutiske og bioteknologiske virksomheder og myndigheder.
‘Moderne videnskab afhænger af en lang række højt specialiserede teknikker. At finde de rigtige samarbejdspartnere har været svært; derfor er det en kæmpe fordel at være grupperet i ISBUC med en enkelt lettilgængelig indgangsport «, siger professor ved Biologisk Institut Birthe B. Kragelund.
Ud over anvendelser indenfor sundhed og medicinalvidenskab, kan forskere der arbejder med strukturel biologi også producere indsigter, der er nyttige indenfor energi, grønne og bæredygtige teknologier og biomaterialer.
For at finde samarbejdspartnere klik her:
For at finde udstyr klik her:
For en mere detaljeret samtal om hvordan ISBUC kan hjælpe, kontakt:.
Professor Guillermo Montoya, E-mail: Guillermo.montoya@cpr.ku.dk, Tel: +45 5132 45 81
Professor Birthe B. Kragelund, e-mail: bbk@bio.ku.dk, tlf: +45 35 32 20 81.
ISBUC hjemmeside: