ESS åbner datacenter i Copenhagen Science City
Et af verdens største infrastrukturprojekter inden for forskning kommer til Danmark, idet European Spallation Source åbner deres datacenter i forskerparken COBIS.
Mens store dele af forskerverden kigger mod Lund og det kommende European Spallation Source (ESS), åbnede det tilhørende datacenter, Data Management and Software Center, i forskerparken COBIS fredag den 26. august.
Indvielsen havde fornemt besøg fra bestyrelsesformand i Copenhagen Science City og prorektor ved Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm samt uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, der var meget begejstret for det nye center.
”Datacentret bliver et verdensledende center, som vil være med til at realisere de store potentialer ved ESS. Lige nu bygges ESS’s store hjerte i Lund, mens selve hjernen – DMSC – ligger i København,” siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.
ESS i Lund ventes at blive verdens førende neutronforskningsanlæg og er et af de højest prioriterede forskningsinfrastrukturprojekter i Europa.
Anlægget vil i fremtiden beskæftige omkring 500 ansatte, mens det danske datacenter kan se frem til at ekspandere i de kommende år til op mod 65 ansatte i midten af 2020’erne.
”Data Management and Software Center i København bekræfter Danmarks vigtige rolle som værtsland for ESS. Det er en vital del af ESS, som vil levere hidtil usete muligheder til forskere for at skabe nye videnskabelige resultater ud fra de forskningsdata, der genereres ved eksperimenterne på ESS.” siger Andreas Schreyer, ESS Director for Science.
Samlet set vil ESS tiltrække tusinder af forskere årligt til København og Lund, og for uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs er perspektiverne for det nye datacenter store.
”Det gør mig meget stolt at være uddannelses- og forskningsminister, når jeg ser dette fantastiske internationale videncenter åbne i København. Både danske og internationale forskere og virksomheder kommer til at få gavn af det nye datacenter, som skal danne rammerne for banebrydende forskning inden for eksempelvis bekæmpelse af kræft, materialeteknologi og life science,” siger Ulla Tørnæs.